Bir süre Akkoyunlular tarafından yönetilen Erzincan 1473 yılında Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Han ile Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan arasında yapılan Otlukbeli savaşından sonra Osmanlılar'a bağlandı. Bu savaşın olduğu yer bugün Erzincan'a bağlı Çayırlı ilçesi Karakulak bucağı yakınında Kanlı Vadi denilen yerdir. Burada o devirden kalma binlerce mezar vardır. Bu savaş Türk tarihinin en kanlı savaşlarından biridir.
30-40 yıllık sükunet devrinden sonra Erzincan yeniden 1502 yılında Safevi hükümdarı Şah İsmail'in saldırısına uğradı. Yavuz Sultan Selim 1514 yılında Çaldıran seferine giderken Erzincan'ı kesin olarak Osmanlılara bağladı.Osmanlı Ordusunun gelişi Erzincan halkını sevindirmişti.
Erzincan Kanuni devrinde önemli bir yer olmuştur. Doğu Anadolu üzerinde İran'ın istekleri nedeniyle bölge siyasi olaylardan sürekli etkileniyordu.Kanuni, bu nedenle doğuya sefere çıktı ve 1534 yılının ağustos ayında Çardaklı Boğazı'nda halk tarafından karşılanarak Erzincan'a geldi. 1540 yılında II. İran seferine karar verilince Osmanlı Ordusu Erzincan'a ilkbahar aylarında tekrar geldi. Kanuni, Erzincan'da iki gün dinlendikten sonra Çubuk Ova'ya doğru hareket ederek Tebriz'e girdi. Kanuni, geri döndüğünde Kemah dolaylarında İran kuvvetleri ile karşılaştı ve onları yendi. Şehir tekrar huzura kavuştu.
1895 yıllarında Osmanlı İmparatorluğunun azınlık halklarından olan Ermeniler ve Celali eşkiyaları Erzincan ve çevresinde huzursuzluk kaynağı olmuşlardır. 9 Ekim 1895 pazartesi günü Erzincan'ın pazarıydı. Azaplaroğlu Armin adında bir Ermeninin silah patlatması ile Ermeni harekatı Erzincan'da başlamış oldu. Erzincan'daki olayı Mutasarrıf(vali) Namık Bey kuvvetleriyle Müslümanların Ermeni mahallelerine gitmesini önlemiştir. Ermeniler bütün dünyada olduğu gibi Erzincan olaylarında da Türkleri sorumlu tutmuşlardır. Seferberliğin ilanı üzerine Erzincan'da ve Doğu Anadolu'da bulunan Ermenilerin 3/4 ü Rusya'ya gitmişlerdir.
KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINDA ERZİNCAN:
14 Şubat 1916 da Erzurum'u terkeden Osmanlı kuvvetleri Rusların batıya doğru ilerlemesine engel olamadılar. 1916 yılı martında ilerlemesini sürdüren Rus kuvvetleri Tercan, Bayburt ve Erzincan dolaylarını işgal etmiştir. Sansa Boğazı ve Köse istikametinden Çardaklı boğazına inen Rus kuvvetleri 24 Temmuz 1916 da kuşluk vakti Erzincan'ı yağmaladılar.
Rusya'da çıkan 1917 Bolşevik ihtilali nedeniyle Rus ordusu Erzincan'ı Ermenilerin idaresine bırakarak çekildiler. İdarenin ellerine geçmesi ile serbest kalan Ermeniler şehirde büyük katliamlar ve yağmalamalar yapmışlardır. Harbiye kışlası ile Ermeni kışlasının içine doldurdukları Türkleri yakmışlar ve Fırat köprüsünüde tahrip etmişlerdir.
Binbaşı Halit Bey idaresindeki milis kuvvetleri ve Erzincan halkı Ermenileri sıkıştırmaya başlayarak 13 Şubat 1918 tarihinde şehri düşman işgalinden kurtarmışlardır. Türk kuvvetleri Erzincan'ı özgürlüğe kavuşturduktan sonra Ermenileri kovalıyarak 17 Şubat 1918 de Tercan'ı da kurtarmış oldular.
Kurtuluş savaşında Erzincan hareketli günler yaşamıştır. O sırada Erzurum Kongresi yapılmış, kongre başkanı seçilen Mustafa Kemal arkadaşları ile 20 Ağustos 1919 günü Erzincan'dan geçmiştir. Yapılan çok çetin mücadelelerden sonra Türkiye ve Türk Milleti istiklaline kavuşmuştur.
Cumhurbaşkanı Abdulah Gül, Erzincan'ın Kurtuluş Yıl Dönümünü Kutladı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erzincan'ın kurtuluş yıl dönümü dolayısıyla Vali Yenigün ile Başkan Çakır'a tebrik telgrafı gönderdi.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Erzincan'ın kurtuluş yıl dönümü dolayısıyla Vali Selman Yenigün ile Belediye Başkanı Yüksel Çakır'a birer tebrik telgrafı gönderdi.
|